British Airways и Iberia излизат от кризата, регистрират печалби 01.11 | 14:29

Търсенето на услугите на авиокомпаниите нараства навсякъде

От Кристалина Илиева

Авиокомпаниите British Airways и испанската Iberia представиха стабилни печалби за изминалите месеци на новата фискална година. Заедно с колегите си Alitalia и Lufthansa, самолетните превозвачи бяха поощрени от глобалното икономическо съвземане, което увеличи търсенето на въздушен транспорт.

Британският самолетен превозвач се похвали с чиста печалба от 122 милиона евро за периода април-септември, което е първата отчетена печалба на компанията от две години насам.

Испанската авиокомпания отчете печалба от 53 милиона евро за първите 9 месеца на календарната 2010 година. Тези резултати са повод за гордост за Iberia, която се възстановява от загуба в размер на 182 милиона евро за миналата година.

Двете компании, които са на път да се обединят, се надяват възходящата тенденция да продължи и през 2011 година. Сливането им ще комбинира силните позиции на испанския превозвач в Латинска Америка с масивното присъствие на British Airways в Африка, Азия и Северна Америка.

Добрите печалби на европейските авиокомпании са поредното доказателство за все по-устойчивото възстановяване на самолетната индустрия. Въздушните превозвачи регистрират и увеличение в търсенето на бизнес пътувания.



Водещи

Най-четени