CEZ Group подаде иск срещу България в международен арбитраж 13.07 | 19:06

Заведеното дело е за стотици милиони евро, съобщават от централата в Прага

От iNews.bg

Енергийната група CEZ стартира международен инвестиционен арбитраж срещу България в  Международния център за уреждане на инвестиционни спорове - ICSID, информира говорителят на компанията  Барбора Пулпанова. Искът е за "няколко стотици милиона евро”. Групата, която държи едно от ЕРП-тата у нас, е решила да предприеме тази стъпка след  редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на CEZ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява, се казва в съобщението до медиите.

През ноември 2015 г. групата е изпратила до българското правителство т.нар. Notice of Dispute, предхождащ жалбата, като е поискала решение на спора по взаимно съгласие и запазвайки си правото за инвестиционен арбитраж. Българската страна не се е възползвала от тази възможност до момента, става ясно от съобщението, предаде БНР.

"Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата  логична стъпка”, пояснява Иво Хлавач, шеф на дивизията за външни връзки и регулация на CEZ.

Източник: 3e-news.net 

Водещи

Най-четени