Citi: Гърция излиза от еврозоната със 75% сигурност 07.05 | 14:11

Deutsche Bank очаква в Гърция да се сформира коалиция за предоговаряне на меморандума

От Олга Андреева

След резултата от провелите се вчера в Гърция избори за парламент, икономистите от Citigroup оцениха, че се е увеличил рискът за излизане на страната от еврозоната.

Ако до вчера прогнозата им беше за 50% за изход на Гърция от зоната на страните с единна европейска валута, то от днес опасността това да се случи в следващите 12-18 месеца се движи в диапазона 50-75%, посочва електронното издание на гръцкия в. "Навтемборики".

Междувременно икономистите смятат, че разпад на еврозоната е малко вероятен. "Продължаваме да очакваме по-цялостни мерки от правителствата и ЕЦБ в отговор на излизането на Гърция от зоната на еврото", посочват от Citi.

Като цяло международните финансови къщи се опасяват, че предстои управленска криза в Гърция, която ще постави в опасност плановете за отпускане на заеми на страната и свързаните с тях мерки.

Според Deutsche Bank, цитирана от гръцкото радио "Скай", най-вероятният сценарий е в Гърция да бъде сформирана широка коалиция, която обаче да има за цел да бъде предоговорен вече подписаният меморандум, което би дестабилизирало цялата еврозона.

От Goldman Sachs отбелязват, че промените на политическата сцена в Гърция са в разрез с решенията, които се очаква страната да вземе и посочват, че е трудно да се направи оценка на размера на финансовия хаос, който ще бъде предизвикан.

Водещи

Най-четени