Citigroup стана собственик на EMI 02.02 | 12:46

Американската банка ще разхожда по Abbey Road

От Елена Коцева

Американската банка Citigroup стана собственик на звукозаписната компания EMI, която притежава правата над музиката на такива групи като The Beatles, Pink Floyd и Radiohead.

И до този момент Citigroup беше основният кредитор на EMI, а решението да стане собственик е мотивирано от желанието да се решат проблемите с огромните дългове, се посочва в съобщение от финансовата институция. Реално банката обаче става собственик, заради неизплащане на вноските по кредита на предишните собственици.

През 2007 година именно Citigroup предостави кредит на частния инвестиционен фонд Terra Firma, за да купи звукозаписната компания за 4.2 милиарда британски лири. Тази сделка обаче беше оценена като катастрофа. Инвеститорите заявиха, че компанията е надценена, а нейната работа е съпроводена с грандиозни загуби.

В резултат на това собствениците и акционерите в Terra Firma са загубили всички 7 милиарда лири, вложени в EMI.

От Citigroup не скриват обаче намерението си в най-близко време да продадат звукозаписната компания. Според експерти интерес към продажбата може да имат други звукозаписни компании, като не е изключено и това да е Warner Music.

Освен това издателските права на EMI могат да бъдат продавани отделно.

Още преди време, докато контролът над компанията беше на Terra Firma, се говореше за възможността за отделна продажба, например на легендарното студио Abbey Road.

Представители на EMI заявиха, че компанията ще продължи да работи в нормален режим. От ръководството потвърдиха за преминаването под контрола на Citigroup.

Водещи

Най-четени