Deutsche Bank стана най-голямата банка в Европа по активи 27.03 | 10:22

Германската банка си върна лидерското място за пръв път от пет години

От Ивайло Ачев

Най-популярната германска банка Deutsche Bank се превърна и в най-голямата банка в Европа по отношение на активи. В своеобразната класация Deutsche Bank изпревари френската BNP Paribas.

Според последната информация Deutsche Bank през 2011 година управлява активи от 2,16 трилиона евро, което е с 14% повече, отколкото през 2010 година. По този показател германската банка излезе на първо място в Европа за пръв път от пет години насам, сочат изчисленията на Bloomberg.

През месец май главният изпълнителен директор на банката Йозеф Акерман се оттегля от поста си и ще остави Deutsche Bank с обем на счетоводния баланс, който е с 40% по-голям, отколкото в началото на управлението му (2006 година).

Големият обем на активи обаче прави германската банка и по-податлива на кризи на пазарите. Пример за това е ситуацията през 2009 година и през 2010 година. През 2009 година Deutsche Bank отчете възвращаемост по книжата си от 14,6%, докато през 2010 година, когато кризата в еврозоната се развихри, този показател падна до 5,5%.

Водещи

Най-четени