E.On възнамерява да се включи в „Южен поток“? 26.05 | 18:11

Газопроводът обаче не е приоритет на ЕК

От Мартин Иванов

Германският енергиен концерн E.on може да се присъедини към акционерите на поекра "Южен поток", информира Gazeta.ru, позовавайки се на казаното  от шефа на "Газпром" Алексей Милер. 

"Вие сами видяхте, че представители на E.on присъстваха на презентацията на проекта в Брюксел. Това за какво говори?", са думите на Милер, предадени от "РИА Новости". Според него подобен мащабен проект не може да остане извън полезрението на компания от такава величина.

Припомняме ви, че на 25 май проектът "Южен поток" беше представен в Брюксел. Комисарят по енергетиката в ЕС Гюнтер Йотингер обаче попари надеждите, че газопроводът може да получи европейска подкрепа с думите "Вие не сте ни приоритет".

Йотингер дори напусна залата, когато представителят на Eni призова ЕК да не бъде прекалено строга в изискванията си за строеж на газопровода.

"Южен поток" е руско-италиански проект за доставка на природен газ от Русия в Италия. Споразумението между руския гигант "Газпром" и италианска Eni за създаването на газопровода беше подписано през юни 2007 година.

Трасето на тръбите минават по дъното на Черно море до Варна и на българска територия се разклоняват – до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения.

Инвестициите в проекта вероятно ще достигнат 21.5 млрд. долара. Прогнозите са, че по тръбите ще текат до 63 млрд. куб. метра газ годишно.

 

Водещи

Най-четени