Eurogroup oдобри заема за испанските банки 20.07 | 16:19

Точната сума на спасителния заем ще стане ясна през септември

От iNews.bg

Финансовите министри от еврозоната (Eurogroup) одобриха заема за испанските банки в размер на до 100 млрд. евро, информира Reuters.

Точната сума на заема, необходим за рекапитализацита на банковия сектор в Испания, ще стане ясна най-вероятно през септември.

В конферентен разговор министрите одобриха меморандума за разбирателство относно помощта за Испания, която ще бъде напълно изплатена до края на 2013 г.

Преди обаче Испания да реши точно от колко пари се нуждае, трябва да види резултатите от проверките в банковия сектор, който изобилства от лоши ипотечни кредити.

Според меморандума 14 банки, които представляват повече от 90% от испанската банкова система, ще бъдат тествани по отношение на нуждата си от рекапитализация до края на септември.

Вчера испанският парламент одобри бюджетни съкращения в размер на 65 млрд. евро, което най-вероятно ще увеличи рецесията, вече е обхванала страната.

Испания официално поиска заем до 100 млрд. евро за банките си на 25 юни. Банките в страната може би се нуждаят от по-малко от 100 млрд. евро. Според проучване между 51 и 62 млрд. евро ще им бъдат достатъчни.

Водещи

Най-четени