FT: Екстремните жеги водят до огромен скок на цените на храните по света 21.07 | 13:30

От iNews

Екстремните метеорологични условия, причинени от изменението на климата, водят до краткосрочни скокове в цените на хранителните продукти в целия свят.

Това се посочва в проучване, проведено от Суперкомпютърния център в Барселона, предава  The Financial Times.

В предишни проучвания е изследвано как високите температури, които водят до по-ниски добиви и недостиг на доставки, водят до обща инфлация на цените на храните в дългосрочен план. Новото изследване обаче показва, че при отделните храни се наблюдава и много по-рязко краткосрочно повишаване на цените, което допринася за инфлацията.

Миналата година цената на маслиновото масло в Европа скочи с 50 % след продължителна суша в Южна Испания през 2022 и 2023 г. В Индия горещата вълна през май миналата година доведе до 89% увеличение на цените на лука, а в Корея цените на зелето скочиха със 70% след рекордната лятна гореща вълна. В Япония цените на ориза се повишиха с 48% през септември след августовската гореща вълна в региона, а в Китай цените на зеленчуците се повишиха с 30%. В Калифорния, Аризона, зеленчуците скочиха с 80% през ноември 2022 г. след сушата.

Според водещия автор на изследването Максимилиан Коц от Барселонския суперкомпютърен център много от метеорологичните събития, които са предизвикали това увеличение на цените, "са били напълно безпрецедентни от историческа гледна точка". Според него температурите са били "далеч отвъд това, което бихме очаквали при стабилен климат, който не би бил повлиян от антропогенни емисии".

Проучването е установило, че скоковете в цените на храните често са последвани от екстремни метеорологични явления само за няколко месеца - модел, който, както предупреждават изследователите, може да стане все по-често срещан със засилването на изменението на климата.

"Знаем, че екстремните метеорологични явления вече стават по-интензивни и по-чести, отколкото преди 30-40 години, и очакваме това да продължи, докато емисиите на парникови газове продължават да се увеличават", коментира Коц.

Ако хранителната система "продължи да реагира по същия начин, който наблюдаваме напоследък, тогава ще видим още от същото [по отношение на цените на храните] и вероятно по по-екстремни и непредсказуеми начини".

Проучването установява, че скоковете в цените на хранителните продукти се разпространяват от определени региони по света чрез търговията. Например цената на шоколада в Обединеното кралство се е утроила, след като цените на какаото са се утроили в резултат на сушата и екстремните горещини в Гана и Кот д'Ивоар.

Пазарните спекулации и "лошата политика" също често засилват въздействието на свързаните с климата увеличения на цените на храните, коментира Радж Пател от Тексаския университет, който не е участвал в доклада.

Когато през 2010 г. горещата вълна в Русия предизвика горски пожари, които доведоха до рязко покачване на цените на пшеницата, Москва наложи експортно ембарго, което "изпрати световните цени на пшеницата до небесата", посочва Пател. Това е изиграло роля за бунтовете за хляб дори в Мозамбик. "Причината за инфлацията на цените на храните е политическа. Тя винаги е политическа", смята Пател.

Държави като Обединеното кралство, които разчитат в голяма степен на вносни стоки, са особено уязвими от климатичните шокове в чужбина, смята съавторът на доклада Анна Тейлър, главен изпълнителен директор на Британската фондация за храни.

Проучването повдигна и въпроси пред централните банки, тъй като нарастващите цени на храните застрашават усилията за контролиране на общата инфлация, особено в развиващите се икономики, където храните съставляват по-голям дял от потребителските цени.

Водещи

Най-четени