Fiat изкупи дяловете на САЩ и Канада в Chrysler 22.07 | 10:51

Италианската компания вече има дял от над 50% в американския автомобилен производител

От Ивайло Ачев

Италианската автомобилна икона Fiat вече е собственик на мажоритарен дял в американската автомобилна компания Chrysler, след като изкупи дяловете на американското и канадското правителство в щатския автомобилен производител, предаде Ройтерс.

Общата стойност на сделката е 625 млн. долара. Италианската компания даде 500 млн. долара за дела на САЩ (98 хил. акции) и 125 млн. долара за дела на Канада.

Според съобщенията на американското финансово министерство Fiat е платила и 60 млн. долара за правата, които има правителството при преговорите с профсъюзите (UWA) в Chrysler.

Сега Fiat има дял от 53,5% в Chrysler, след като допреди сегашната сделка италианската компания притежаваше 46%. До края на годината Fiat се готви да увеличи дела си в Chrysler до 58,5%.

След изкупуването на дяловете на САЩ и Канада в Chrysler, сега само две страни са акционери в американската компания – Fiat и специален търст (VEBA) под опеката на Профсъюза на американските автомобилни работници (UAW).

Като мажоритарен акционер Fiat ще може да установи контрол и върху борда на директорите на Chrysler, който се състои от девет души.

Водещи

Най-четени