Fitch свали кредитния рейтинг на Испания и Италия 08.10 | 13:18

Понижението при Испания е от две деления, а при Италия - от едно

От iNews.bg

Авторитетната кредитна агенция Fitch свали кредитния рейтинг на две от следените с най-голямо внимание на пазарите европейски икономики – Испания и Италия, предаде Reuters.

Рейтингът на Италия е свален с едно деление – от AA- до A+, докато този на Испания беше понижен с цели две – от AA+ на AA-. По този начин Италия вече е на едно ниво с държави като Словакия и Малта.

Като причина за сериозното понижение експертите от Fitch сочат влошаващата се икономическа ситуация в еврозоната и фискалните трудности на двете държави. Затова Fitch дава и негативна перспектива за развитие пред италианската и испанската икономика.

"Решението на кризата в еврозоната е сложно и комплексно и ще отнеме време", коментира агенцията в отделно съобщение за ситуацията във валутния съюз на ЕС.

След действията на Fitch лихвата (доходността) по италианските облигации с десетгодишен падеж скочи до 5,5%, а на испанските – до около 5%. Първият спасителен заем за Гърция беше даден в момент, в който гръцките облигации с десетгодишен падеж стигнаха доходност от около 5,8-5,9%.

Водещи

Най-четени