Fitch свали рейтинга на 18 испански банки 13.06 | 17:44

Сред тях са CaixaBank, Banco Popular Espanol и Bankia

От Ралица Стоянова

Кредитната агенция Fitch понижи рейтинга на 18 испански банки, сред които CaixaBank, Banco Popular Espanol и Bankia вчера  (12 юни).

Новото понижение идва ден след като агенцията намали рейтингите на двете най-големи банки в Испания - Santander и BBVA и седмица след понижението на държавния рейтинг на Испания от А на BBB с негативна перспектива.

Ходът "отразява опасенията, че Испания може да остане в рецесия през останалата част от годината и през 2013 г., в сравнение с предишните очаквания, че икономиката ще претърпи леко възстановяване", казват от Fitch, цитирани от АФП.

"Институциите, засегнати от понижаване на рейтинга, са изцяло испански банки. Затова техните капацитет за генериране на приходи, рисков профил и достъп до финансиране са силно зависими от испанската икономика и нейния жилищен пазар", допълват от агенцията.

Междувременно инвеститорите продължиха да намират повече въпроси, отколкото отговори в решението на страната да търси помощ за болния си банков сектор, като поиска 100 млрд. евро от спасителния фонд на еврозоната.

 

Водещи

Най-четени