General Motors залага на производството на малки автомобили в САЩ 08.10 | 15:15

Благодарение на противоречиви съкращения в разходите, автомобилната компания мести производството от Южна Корея в САЩ

От Кристалина Илиева

General Motors ще увеличи производството на малки коли в Съединените щати, предаде АФП. Това съобщение означава и победа за профсъюза на автомобилната компания, който беше обвинен, че е спомогнал за банкрута на легендарния автомобилен производител миналата година.

Фалитът стана факт въпреки съкращението на десетки хиляди работни места и намаляването на заплатите на служителите. Но именно съкращенията на разходите за заплати са помогнали на
GM да намали оперативните си разходи достатъчно, за да прехвърли производството на малки компактни коли от Южна Корея в САЩ и да пусне в действия фабрика, доскоро затворена заради фалита.

От профсъюза признават, че нито UAW, нито фабриката или пък General Motors щяха да съществуват сега, ако не беше помощта на президента Барак Обама и подкрепата на демократичното управление към американската автомобилна индустрия в най-критичния момент. Припомняме, че миналата година GM получи 50 милиарда долара от Федералния резерв на САЩ и се очаква след изборите на 2 ноември автомобилният гигант да стане публична собственост.

Благодарение на тези мерки, сега GM започва производството на нова кола - Buick Verano, луксозен компактен седан. Verano ще бъде първият малък автомобил от серията Buick за последните 20 години.

Водещи

Най-четени