General Motors очаква трудни шест месеца 04.05 | 08:30

Компанията се представи добре през първото тримесечие

От Ивайло Ачев

Американският автомобилен гигант General Motors записа отлично първо тримесечие на годината, но прогнозите на компанията за следващите шест месеца са доста разочароващи за пазарите, предаде Reuters.

Нетната печалба на компанията за периода януари-март тази година е 1 млрд. долара, докато през същия период на миналата година беше 3,15 млрд. долара. Печалбата, без да се включват еднократни операции, е 93 цента на акция, докато анализаторите на Thomson Reuters прогнозираха 85 цента на акция.

Приходите на GM за първото тримесечие на годината са се повишили с 4,4% до 37,8 млрд. долара. За сравнение преди година те бяха 36,2 млрд. долара.

Най-успешно е представянето на компанията на пазара в Северна Америка – 35% ръст на обема на печалбите до общо 1,69 млрд. долара. На европейския пазар компанията има загуба от 256 млн. долара – почти два пъти по-малка от очакваното.

През следващите шест месеца обаче GM очаква забавяне на темпото, главно заради сектора на по-тежките камиони. Прогнозите на Citirgroup за периода април-септември тази година за GM са за печалба от 5,1 млрд. долара, докато предишната прогноза беше за 5,6 млрд. долара печалба.

Водещи

Най-четени