Getty Images има вече нов собственик 16.08 | 13:18

Инвестиционната компания Carlyle Group обяви, че се е договорила да придобие известния дистрибутор на снимки, видео и други мултимедийни продукти

От Кремена Бедерева

Инвестиционната компания Carlyle Group обяви, че се е договорила да придобие Getty Images – известния дистрибутор на снимки, видео и други мултимедийни продукти, от досегашния му собственик - Hellman & Friedman.

Стойността на сделката е 3,3 млрд. долара, съобщава Econ.bg, позовавайки се на информация на New York Times.

Carlyle ще получи контролния пакет акции в Getty Images, а съоснователят и председател на борда на директорите на компанията Марк Х. Гети и неговото семейство ще увеличат инвестициите си в платформата.

Топ ръководители на Getty, сред които и другият ѝ съосновател и главен изпълнителен директор – Джонатан Клайн, също ще инвестират мащабно в компанията.

За придобиването на Getty Images Carlyle се състезаваше с други инвестиционни компании, сред които и CVC Capital Partners.

Hellman & Friedman купи платформата през 2008 г. за около 2,4 млрд. долара. 

"Партньорството с Carlyle Group отразява и подкрепя досегашната ни стратегия, силния мениджмънт и таланта на нашите отдадени служители", коментира Клайн в свое изявление.

Компанията, чието седалище е в Сиатъл, САЩ, е основана през 1995 г. от Клайн и Гети. Вторият е наследник на богатството на петролния магнат Джон Пол Гети. Getty Images притежава архив с над 80 млн. снимки и е основен източник на фотографии за световните (и българските) печатни и онлайн медии.

JPMorgan Chase, Barclays, Credit Suisse, Goldman Sachs and RBC Capital Markets осигуряват дълговото финансиране за сделката, която се очаква да се финализира в края на настоящата година.

Водещи

Най-четени