Honda успя да излезе на печалба през второто тримесечие 01.08 | 10:54

Прогнозите сочеха, че компанията със сигурност ще е на загуба през периода април-юни

От Ивайло Ачев

Третият най-голям японски автомобилен производител Honda успя да излезе на печалба през второто тримесечие на година, предаде Ройтерс. Новината е повече от добра за компанията, тъй като прогнозите масово сочеха, че тя ще регистрира загуба през периода април-юни.

Според официалните данни Honda има нетна печалба от 31,8 млрд. йени през второто тримесечие на годината. Това представлява спад от 88% на годишна база. Оперативната печалба е в размер на 22,58 млрд. йени, което е понижение от 90% на годишна база. Очакванията бяха Honda да запише загуба на оперативно ниво от 67 млрд. йени. Оборотът на компанията е 1,715 трилиона йени т.е. спад от 27% на годишна база.

От всички автомобилни компании в Япония Honda имаше най-големи проблеми с производството и доставките. През юни обемът на производство на Honda беше с 50% по-малък, отколкото преди година.

Засега обаче добрите новини за компанията преобладават - до края на фискалната година (март 2012 година) Honda очаква да отчете годишна нетна печалба от 230 млрд. йени. Предишната прогноза беше за 195 млрд. йени.

Водещи

Най-четени