JPMorgan Chase ще е следващата най-голяма американска банка 08.07 | 11:33

Засега като обем на активите на първо място в САЩ е Bank of America

От Ивайло Ачев

Известната американска банка JPMorgan Chase е съвсем близо до това да стане банка номер едно в САЩ и да изпревари сегашния лидер Bank of America.

Евентуалното окупиране на първото място от JPMorgan обаче най-вероятно ще стане просто защото банката ще загуби по-малко почва под краката си, отколкото Bank of America, пише Ройтерс.

От три тримесечия насам JPMorgan скъсява разликата като стойност на активите с Bank of America. В края на месец март активите на JPMorgan се оценяваха на 2,20 трилиона долара, докато тези на Bank of America бяха 2,27 трилиона долара – само 3,4% повече.

На фондовия пазар JPMorgan вече е номер едно като пазарна стойност, като акциите ѝ са с близо 50% по-скъпи от тези на Bank of America.

Като лоши инвестиции JPMorgan също е в по-добро предложение от конкурента си. Bank of America има да се оправя с наследени лоши кредити от над 100 млн. долара, които дойдоха след като институцията купи Countrywide Financial през 2008 година. При JPMorgan рисковите задължения са за около 80 млрд. долара – наследство от сделката с Washington Mutual от 2008 година.

Засега финансовите анализатори спорят единствено кога JPMorgan ще поеме лидерството на американския пазар, а не дали. Според Мат О'Конър от Deutsche Bank до края на годината JPMorgan ще е номер едно, докато Пол Милър от FBR Capital Markets счита, че това ще се случи в срок от 12 до 18 месеца.

JPMorgan обаче все още е далеч от първото място в света. Най-голямата банка като активи на планетата е BNP Paribas. Американската банка изостава с 600 млрд. долара от френската, като между тях двете има още пет банки.

Водещи

Най-четени