JPMorgan може да има 4,2 млрд. долара загуба за второто тримесечие 05.06 | 15:55

В Goldman Sachs съкращават мениджъри на средно управленско ниво

От Ивайло Ачев

Най-голямата инвестиционна банка в САЩ JPMorgan Chase може да реализира загуба от до 4,2 млрд. долара през второто тримесечие на тази година, прогнозират консултантите от International Strategy & Investment Group, цитирани от Bloomberg.

Загубата е преди облагане с данъци и ако стане факт, ще намали приходите на банката до 65 цента на акция – с 30% по-малко, отколкото при предишната прогноза.

За евентуалния лош финансов резултат вина имат спадът в обема на приходите от инвестиционно банкиране и някои загуби на борсата.

Именно при борсовите операции JPMorgan натрупа 2 млрд. долара търговска загуба. Това стана в началото на май тази година, когато главният инвестиционен офис на базираната в Ню Йорк компания приел някои недобри позиции, обвързващи го с инвестиции, които могат да доведат и до допълнителна загуба от 1 млрд. долара за банката през това или следващото тримесечие.

Заради загубите директорът на инвестиционното звено на JPMorgan в Ню Йорк Ина Дрю беше принудена да напусне поста си и да се пенсионира.

Подобно на JPMorgan и колегите им от Goldman Sachs съкращават персонал, стана ясно от публикация на New York Times.

Инвестиционната банка е съкратила около 50 работни места през миналата седмица. Сред засегнатите са били няколко изпълнителни директори. През миналата година броят на изпълнителните директори във финансовата институция се е увеличил до 261 души. 

Според последните данни през второто тримесечие Goldman Sachs ще спечели 2,26 долара на акция. Това е с 42% по-малко в сравнение с очакванията за предишния тримесечен период. 

Водещи

Най-четени