KFC откри клон в Иран 26.02 | 12:00

Притежателят на лиценза Ами-Хосеин Ализадех заяви, че са му трябвали пет години, за да издейства разрешение от местните власти

От Кремена Бедерева

Американската верига за бързо хранене Kentucky Fried Chicken (KFC) откри клон в Иран въпреки строгите санкции на САЩ срещу ислямската република заради ядрената й програма, за която западът подозира, че има военно предназначение, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Първата закусвалня KFC бе отворена в петък в Карадж, предградие на Техеран, съобщават няколко ирански уебсайта. Притежателят на лиценза Ами-Хосеин Ализадех заяви, че са му трябвали пет години, за да издейства разрешение от местните власти.

Закусвалните от веригата бяха затворени в Иран през 1979 г. след ислямската революция, припомня ДПА. Ализадех твърди, че много скоро в страната щели да заработят 500 закусвални. Отварянето на KFC е изненадващо, като се има предвид, че САЩ прекъсна всякакви бизнес отношения с Иран, а и иранското правителство забранява дейности, символизиращи западната култура, особено американската.

Иранската полиция преди време забрани продажбата на куклите Барби и Симпсън. Планът на група ирански предприемачи през 90-те години да отворят закусвални McDonald's се провали, след като ислямски студенти атакуваха първата от тях и предотвратиха откриването й.

Водещи

Най-четени