Microsoft купи мобилния бизнес на Nokia 25.04 | 19:47

Стойността на сделката е 5,44 млрд. долара

От Елица Елефтерова

Microsoft купи мобилния бизнес на Nokia. Днес бе завършена сделката за закупуване на бизнеса на компанията, производителка на мобилни устройства  Nokia. Стойността на сделката е 5,44 млрд. долара. Контрактът е одобрен от акционерите на компанията и от регулаторните органи, става ясно от съобщение на Microsoft.

Сделкатата трябваше да бъде приключена в края на март, след като новината за придобиването на скандинавската компания беше анонсирано през септември 2013 г.

С същото време стана ясно и че печалбите на Microsoft за третото тримесечие са надминали очакванията на инвеститорите, достигайки 0,68 долара на акция спрямо прогнозираните 0,63 долара.

Приходите на компанията пък са в размер на 20,4 млрд. долара. Повечето стойности обаче отчитат понижение спрямо година по-рано. Продажбите са с 0,4% по-ниски, а при приходите понижението е в размер на 6,5%.

Малкият растеж, регистриран от софтуерния гигант, идва от облачните услуги, в това числоOffice 365 и Azure, чиито приходи нарастват със съответно 100% и 150%. Данните са положителни и за търсачката Bing, която вече има пазарен дял от 18,6%, а приходите и от реклама са с 38% по-високи.

Водещи

Най-четени