Moody’s: Кредитният рейтинг на България е стабилен 06.06 | 11:41

Агенцията очаква поне 1.3% ръст на родната икономиката през тази година

От Кристиан Костурков

Международната рейтингова агенция "Moody's” потвърди рейтинга на държавните облигации на България на ниво "Baa2” със стабилна перспектива, съобщава Министерството на финансите. Решението отразява баланса между стабилната бюджетна позиция, устойчивото икономическо възстановяване и инициираните реформи, спрямо рисковете от появата на външни шокове, като например негативни ефекти от ситуацията в Гърция или политически рискове.

Сред основните фактори за решението на агенцията е по-ниското ниво на държавния дълг в сравнение с останалите страни в тази кредитна категория (Baa2). "Moody's” оценява като стабилно текущото ниво на дълга ни, измерено като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП), отчитайки и ангажимента на правителството за провеждане на фискална консолидация, която да не възпрепятства икономическия растеж. От кредитната агенция определят дълговата позиция на страната като източник на значителна финансова гъвкавост и потенциал за противодействие на шокове по отношение на бюджетния баланс. Въпреки рисковете, свързани с осъществяването на фискалната консолидация, вече предприетите, както и анонсирани от правителството мерки, показват намерение за ограничаване на разходите и задържане на нивото на дълга чрез постепенно намаление на фискалните дисбаланси.

Друг фактор за решението на Moody's е устойчивото икономическо развитие и подобряващи се перспективи пред растежа на БВП в средносрочен хоризонт. Според прогнозата на агенцията през 2015 г. българската икономика ще отбележи ръст от поне 1.3%. Заради увеличаващия се износ на родни стоки от "Moody's” допускат и още по-голямо развитие на икономиката ни. То ще продължи и през 2016 г., за която специалистите очакват да отбележим 1.8% ръст на БВП.

Кредитната агенция прогнозира и подобряване на пазара на труда в България, което ще има благоприятно влияние върху икономиката. Също такадобрите сигнали и перспективи пред европейската икономика ще спомогнат за растежа на българския износ. Според "Moody's” обаче у нас са налице и структурни пречки за икономически растеж. Те са предимно във високата младежка безработица, демографската ситуация, застаряването на населението и др.

Водещи

Най-четени