Moody's понижи оценката на дългосрочния дълг на Кипър 14.06 | 09:06

Агенцията иска да оцени съществените рискове за кипърската държава и банковия й сектор, произтичащи от евентуално излизане на Гърция от еврозоната

От Кремена Бедерева

Рейтинговата агенция Moody's понижи оценката на дългосрочните дългови книжа на Кипър с две степени до "Ва3" в спекулативната категория, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Moody's предупреди, че оценката на Кипър, чиято икономика е силно зависима от тази на Гърция, остава под наблюдение за евентуално по-нататъшно понижение.

Агенцията иска да оцени съществените рискове за кипърската държава и банковия й сектор, произтичащи от евентуално излизане на Гърция от еврозоната след гръцките предсрочни парламентарни избори в неделя, което сериозно би обезценило гръцките дългови облигации, държани от кипърски банки.

"Основната причина за промяната на оценката днес е конкретното повишаване на вероятността от излизане на Гърция от еврозоната и произтичащото от това увеличение на размера на помощта, която кипърското правителство може да се наложи да отпусне на кипърските банки", посочва Moody's.

Най-четени