Moody's се готви да "ореже" рейтинга на ЕС 04.09 | 09:41

Кредитната агенция промени от "стабилна" на "отрицателна" перспективата пред рейтинга на дълга на ЕС

От Ралица Стоянова

Кредитната агенция Moody's промени от "стабилна" на "отрицателна" перспективата пред рейтинга на дълга на Европейския съюз, информира BBC.

Промяната означава, че агенцията обмисля обявяването на по-нисък рейтинг за дълговете на ЕС от сегашната максимална оценка "Ааа".

Moody's обясни, че променя прогнозата си заради отрицателните очаквания за рейтинга на дълговете на някои от основните източници на средства за общоевропейския бюджет - Германия, Франция, Великобритания и Холандия. Четирите страни заедно внасят около 45% от средствата в бюджета на ЕС.

Решението на рейтинговата агенция предшества решаваща седмица за европейската дългова криза. В четвъртък ще се проведе среща на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която се очаква да бъде обявен план за изкупуване на държавни облигации на затъналите в дългове държави. Германия е против това. Вместо това канцлерът Ангела Меркел, продължава да настоява за политика на строги икономически съкращения.

Вчера стана ясно, че производството в еврозоната е намаляло повече от очаквото през август. Това предполага, че икономиката може да има още по-големи затруднения в избягването на рецесия.

Водещи

Най-четени