Nasdaq и ICE се отказаха от NYSE 16.05 | 16:13

Nasdaq и NYSE са основни конкуренти в САЩ, а общата им пазарна капитализация е над 18 трилиона долара

От iNews.bg

Nasdaq и ICE решиха да оттеглят предложението си за покупката на NYSE Euronext след като от правосъдното министерство в САЩ съобщиха, че ще блокират сделката.

Регулаторният орган обясни, че техните първоначални проверки показват, че обединението ще наруши конкуренцията в сектора. По тази причина и от министерството ще блокират сделката, сочи съобщение на институцията.

NYSЕ и Nasdaq са операторите на двете най-големи фондови борси в САЩ – съответно Нюйоркската фондова борса, която е една от най-старите в САЩ и пазарът Nasdaq. Общата пазарна капитализация на борсите надхвърля 18 трилиона долара. Проверката на властите в САЩ показват, че в много сектори двете компании са единствените конкуренти и обединяване на дейността няма да се отрази добре на потребителите.

Припомняме ви, че на 1 април двете борси решиха да направят предложение за изкупуване на NYSE Euronext. Съвместното съобщение на операторите беше направено почти веднага след като се заговори за плановете на NYSE и Deutsche Boerse да обединят дейностите си.

Офертата на Nasdaq и ICE е по-висока от тази на Deutsche Boerse, но пък тя не срещна одобрението на борда на директорите. Двете борси дори заплашиха, че ще се обърнат директно към акционерите, превръщайки предложението си във "враждебно".

Решението на министерството на правоссъдието обаче сложи окончателно край на апетитите към NYSE.

Водещи