National bank of Greece и Emporiki bank се сливат 17.07 | 12:37

Те ще участват в преструктурирането на гръцката банкова система

От Ралица Стоянова

Националната банка на Гърция (National bank of Greece) поема дейността на френската Emporiki bank след сделка за сливане на двете банки, съобщава гръцкият сайт fimes.gr.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас се е срещнал с изпълнителния директор на Emporiki Ален Стрюб. Макар официално да беше съобщено, че двамата са разисквали състоянието на банковия сектор в Гърция, достоверни източници твърдят, че те са подписали договор за сливане на двете банки, пише БТА.

Френската Credit Agricole наскоро закупи на атинската борса на рекордно ниска цена първия пакет акции на Emporiki. Пред гръцкия финансов министър Стрюб е заявил, че двете банки ще участват в преструктурирането на гръцката банкова система.

Анализатори в Атина прогнозират, че настоящата седмица ще е критична за банките в страната, тъй като се очаква сливането на ATEbank (Аграрната банка) с друга банка. Предложения за такова сливание са депозирали Piraeus bank и Eurobank. Смята се, че за ATEbank, както и за Postbank с решения най-скоро ще излезе кабинетът в Атина, тъй като и двете са държавни.

National bank of Greece е собственик на българската банка ОББ. Emporiki bank също има клон у нас.

Водещи

Най-четени