New Europe: ЕК разследва „Софарма“ за злоупотреби 07.02 | 15:10

От българската КЗК нямат информация за проверка на компанията

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) разследва българската фармацевтична компания "Софарма" за злоупотреба с господстващо положение на пазара. Това твърди онлайн изданието New Europe.

Според информацията инспектори на ЕК са у нас и проверяват на място подозренията си. От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отговаря за разследване на монополи на българския пазар, обаче нямат информация за подобно разследване. Практиката при разследвания в ЕС предвижда местните регулатори да участват в разследване в случай на подозрения за пазарни изкривявания.

New Europe се позовава на свои анонимни източници за информацията на разследването на фармацевтичната компания. От изданието разкриват и конкретната причина за проверката – "Софарма" се занимава с доставката на повече от 70% от лекарствата, доставяни в държавните болници и с 50% от изписаните лекарства.

"Софарма" се управлява от Огнян Дойнов, който до преди година беше член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), коментират още от изданието. Това също се сочи като основание за проверката за злоупотреби от страна на европейските власти.

Друг интересен факт е и, че сегашният зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, която и бивш високопоставен служител във фармацевтичната компания. Тя е и политически наблюдател в кабинета на Бойко Борисов и се занимава с доставките на лекарства

В резултат – цените на лекарствата на "Софарма", за които държавата плаща, са по-високи в 80% от случаите, коментира още New Europe.

До този момент опитите на редакцията ни да се свържем със "Софарма" за коментар на тази информация остават без успех. Очакваме и отговор от Европейската комисия (ЕК) дали проверяват "Софарма" или друга фармацевтична компания у нас и ще ви държим в течение с развитието на случая.

Водещи

Най-четени