News Corp. се разделя на две компании 28.06 | 16:07

Процесът ще отнеме около една година

От Ралица Стоянова

Бордът на News Corp. одобри принципно разделянето на оценения на 60 млрд. долара медиен конгломерат на две отделни фирми - издателска и за развлечения. Това е заявил източник, запознат със ситуацията пред Reuters.

Съветът на News Corp, ръководен от 81-годишния председател Рупърт Мърдок, е провел среща, посветена на тези намерения. Очаква се по-късно днес да бъде обявено решението за създаването на две публични дружества, е посочил източникът.

Подробностите за структурата на управлението предстои да бъдат уточнени. Все още е необходимо и официалното одобрение на решението от Управителния съвет на компанията. Процесът се очаква да отнеме около една година.

Ако планът за разделянето на News Corp се осъществи докрай, филмовият и телевизионният бизнес на News Corp, включващи филмовото студио 20th Century Fox, мрежата Fox и канала Fox News Channel, ще се отделят от издателския бизнес, в който попадат вестниците The Wall Street Journal, Times of London и издателство HarperCollins.

Натискът върху News Corp да се откаже от вестникарския бизнес се увеличи след скандала с извършваните подслушвания от неговия британски таблоид. Той доведе до отказа на компанията от придобиването на платената телевизионна група BSkyB.


Водещи

Най-четени