S&P готви изненади за рейтингите на 30 големи банки 19.11 | 09:15

Агенцията ще използва нова методология за изчисление

От Ивайло Ачев

Авторитетната американска кредитна агенция Standard & Poor's планира да обнови в срок от три седмици кредитните рейтинги на 30-те най-големи банки в света. В течение на ревизията може и да има понижение на някои от рейтингите, пише Reuters.

Сред институциите, които могат да пострадат от евентуално намаление, са Bank of America, Citigroup и Morgan Stanley, твърди анализаторът на CreditSights Байлър Ланкастър. Някои от европейските банки също могат да бъдат засегнати, коментира още Ланкастър и припомня, че на 9 ноември S&P занижи оценките на банковите сектори в Дания, Швеция, Финландия и Холандия.

Обновлението на рейтингите е част от промяната в методологията на изчисление на кредитните рейтинги от страна на S&P по отношение на над 750 банки в цял свят. Агенцията работи по промените в технологията от вече над една година. Промени могат да се очакват при определянето на краткосрочните и дългосрочните рейтинги, както и при рейтингите на отделни звена на една и съща банка.

По време на кризата на ипотечния пазар в САЩ от 2007-2008 година, S&P беше обвинявана, че е давала неточни оценки и именно те са влошили в голяма степен положението с имотния балон.

Водещи

Най-четени