Saab спря производството за непределно време 07.04 | 15:18

Компанията има проблеми с доставчиците си заради неплатени задължения

От Кристалина Илиева

Шведският автомобилен производител Saab обяви, че преустановява производството си докато не се реши проблемът на компанията с нередовни доставки на части заради неизплатени задължения.

Компанията е решила да спре дейността си, тъй като доставки са твърде нестабилни, за да се поддържа нормален производствен процес, пише АФП.

Това е първият път, откакто Saab беше спасена в последната минута от холандската компания Spyker cars през януари 2010 година, в който шведската фирма е принудена да спре производството си без да знае кога ще може да го възстанови.

През последните седмици Saab беше принудена да прекъсва работата си три пъти, тъй като различни доставчици спираха да ги зареждат с части заради неплатени задължения на автомобилния производител.

В началото на настоящата седмица Saab и Spyker потърсиха начин да убедят инвеститорите си във финансовата стабилност на компанията и руският бизнесмен Владимир Антонов е проявил желание да купи 30% дял от шведската компания срещу 50 милиона евро и очаква одобрение от шведските данъчни власти.

Емблематичната автомобилна компания не успя да излезе на печалба през 20-те години, в които беше собственост на на General Motors и производството ѝ от около 100 хиляди коли на година беше неглижирано от американския гигант.

Когато Spyker купи Saab миналата година за 400 милиона долара, холандската компания си постави за цел да продаде 50 хиляди автомобила за 2010 година, но успя да реализира 32 хиляди продажби.

Водещи

Най-четени