Saab фалира 19.12 | 12:43

След 2 г. усилия шведската компания да бъде спасена преговорите за продажбата ѝ се провалиха

От Нели Минчева

Шведският производител на автомобили Saab обяви фалит, съобщава AFP. Новината идва след две години усилия фирмата да бъде спасена.

"Тази сутрин (понеделник - 19 декември) те бяха тук и подадоха документи, с които искат да бъдат обявени във фалит", посочват от Апелативния съд на Швеция, говорейки за представители на Saab. В момента съдебната институция разглеждат документа.

Уточнява се, че случаят касае три основни компании от групата на Saab - Saab Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Tools AB и Saab Automobile Powertrain.

"Съдът ще разгледа молбата и ще определи ликвидатор възможно най-бързо", се посочва в информацията.

Преди тя да бъде оповестена, пред съда трябваше да застане харизматичният изпълнителен директор на шведската компания Виктор Мюлер, за да бъде изслушан за това какви са проблемите на фирмата.

Това трябваше да стане на предварително насрочено заседание, на което да се прецени дали тримесечният срок на защита, под която беше поставена Saab, ще бъде прекратен или удължен.

През това време групата трябваше да се опита да води преговори за споразумение, с което да постигне своето спасение. От днешните новини става ясно, че тези усилия не са довели до очаквания резултат.

Основните водени разговори до момента бяха с две китайски компании – производителя на автомобили Youngman и автомобилния доставчик Pang Da.

Но General Motors, бившият собственик на Saab, на няколко пъти повтаря, че се противопоставя на предаването на тези фирми на технологичните патенти, с които шведската фирма разполага.

За Saab работят около 3700 души, които все още очакват заплатите си за ноември.

Водещи

Най-четени