Shell превръща австралийска рафинерия във вносен терминал 13.04 | 09:29

Холандската компания е притисната от конкуренцията на големите рафинерии в Азия

От Кристалина Илиева

Холандската петролна компания Shell оповести намеренията си да превърне една от двете си австралийски рафинерии в център за внос на азиатски горива. Като причина от холандският гигант изтъкнаха силната местна конкуренция в сектора за преработка на петрол.

Австралийският клон на Shell обяви, че рафинерията на компанията в Сидни, която обработва 75 хиляди барела петрол на ден, не може да се конкурира с гигантските рафинерии, които работят в Индия, Сингапур, Южна Корея и Япония.

"Вече съществуват няколко нови, много големи рафинерии в региона, построени през последните години и очакваме да се появят още в бъдеще", коментираха от ръководството на Shell Australia. 

От компанията допълват, че решението да се закрие рафинерията няма връзка с плановете на австралийското правителство да въведат данък върху замърсяванията с въглерод. Тези намерения срещат силна съпротива от страна на консервативната опозиция и компаниите, които добиват полезни изкопаеми.

Стогодишната рафинерия в западен Сидни, която снабдява около 40% от града с гориво, трябваше да бъде ремонтирана през 2013 година, което изисква значителни инвестиции. Но вместо това, Shell предвижда повече печалба ако я трансформира в терминал за внос на гориво от азиатските страни.

Другата рафинерия на Shell Australia в Мелбърн има капацитет до 120 хиляди барела петрол на ден.



Водещи

Най-четени