Shell ще търси нефт и газ в блок „Силистар“ 29.09 | 12:46

Компанията ще инвестира 18.6 млн. евро в проучванията, държавата ще вземе бонус от близо 5 млн.

От Кристиан Костурков

Компанията "Royal Dutch Shell” ще търси залежи на нефт и природен газ в дълбоката част на българската акватория на Черно море. Става въпрос за т.нар. блок "Силистар", за който дружеството спечели обявения от държавата конкурс, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Проучванията ще се водят от дъщерното на компанията майка дружество "Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.".

По време на работата си компанията ще инвестира у нас 18.6 млн. евро без ДДС. След като бъде подписан и договорът, българската държава ще получи бонус в размер на 4.9 млн. евро без ДДС, съобщи още Петкова. Очаква се контрактът да бъде сключен в рамките на месец, след като правителството го одобри и упълномощи министъра на енергетиката да сложи подписа си от страна на България.

1574504

Предложената от Shell работна програма включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Компанията познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок западната част на турската акватория.

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера, припомнят от Министерството на енергетиката. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок "Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост на страната ни. В момента в напреднала фаза е и проучването в блок "Хан Аспарух", за което бе сключен договор през 2012 г. с консорциум между компаниите Total, OMV и Repsol. В началото на следващата година предстоят първите проучвателни сондажи в блока.

Водещи

Най-четени