Sotheby's отчита рекордни продажби 04.08 | 11:28

Изключително силно е тримесечието и от филиала на уакционната къща в Китай

От Елена Коцева

Аукционът Sotheby's свърши второто тримесечие на тази година с рекордна печалба от 127.2 милиона долара. Финансовите показатели за този период Sotheby's публикува на официалния си сайт.

Резултатът от второто тримесечие е с 48% повече в сравнение с аналогичните резултати от миналата година. По думите на Бил Рупрехт, президент и директор на аукциона, второто тримесечие на тази година е най-силния и успешен в историята на къщата.

Доходите на Sotheby's от продажбата на предмети на изкуството за първата половин година на 2011 година достигнаха 489.4 милиона долара. Общият обем продажби на пазара на изкуство за Sotheby's достигнаха 3.4 милиарда долара.

По думите на Рупрехт всички отдели на Sotheby's отбелязват ръст в продажбите. Най-активни обаче са се оказали колекционерите от Китай.

Sotheby's е основана през 1744 година в Лондон и е най-старата аукционна къща в света. През 1955 тгодина къщата откри свой филиал в Ню Йорк, а след това и филиали в Париж, лос Анджелис, Цюрих, Торонот и Мелбърн.

Заедно с Christie's, Sotheby's държи около 90% от световния пазар на ценни предмети. Миналата 2010 година беше рекордна за аукционните компании, които отчетоха впечатляващ ръст на пазара на препродажби.

Глобалните продажби на Christie's през 2010 г. бяха около 91 млн. долара, което е най-високият оборот, обявяван някога от аукционна къща. Предишният рекорд отново е бил на Christie's и е от 2007 г. Оборотът на Sotheby's пък се удвоява от 20 на 40 млн. долара през 2010 г. спрямо предходната.


Най-четени