Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция 02.05 | 10:43

Оценакта на дългосрочната стабилност на Гърция от международната агенция е „CCC” - „Селективна неплатежоспособност“

От Виолета Малинкова

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция на "CCC” - "Селективна неплатежоспособност". Досега рейтингът беше (selective default – SD). Прогнозата за страната засега е стабилна, предаде ИТАР-ТАСС.

Standard & Poor's е направила подробен преглед на рейтинга по повод на приключилото преструктурирането на дълга на Гърция към частните инвеститори в страната. На 25 април Министерството на финансите на южната ни съседка обяви, че като част от преструктурирането са били заменени с отстъпка стари гръцки държавни облигации за 199 млрд. евро, при обща стойност на ценните книжа от 206 млрд. евро, намиращи се в частни инвеститори.

В резултат на сделката за обмен на ценните книжа са били отписани около 105 млрд. евро от гръцкия дълг към частни инвеститори, които са загубили от тази манипулация до 75% от средствата, инвестирани от тях в старите ДЦК. Тази операция позволила да се намали с около една трета националния дълг на страната, който в края на 2011 г. достигна малко над 350 милиарда евро.

В средата на март международната рейтингова агенция Fitch първа съобщи, че повишава дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция в национална и чуждестранна валута от "RD" (Селективна неплатежоспособност) на "B-". Прогнозата на рейтинга е дефинирана като стабилна. Според агенцията преструктурирането на дълга на страната и загубите, претърпени от облигационерите, значително са подобрили състоянието на Гърция в дългосрочен план и са намалили риска от евентуални бъдещи трудности при плащанията по новите гръцки облигации.

От Standard & Poor's заявиха, че въпреки факта, че обменът на облигациите е съкратил нуждите от финансиране на Гърция, дългът на страната продължава да е висок. Агенцията предупреди, че рецесията и предстоящите на 6 май предсрочни парламентарни избори представляват риск за финансовите реформи, необходими за по-нататъшното намаляване на дълга на страната.

Водещи

Най-четени