Starbucks стъпва в Индия заедно с "революцията" на кафето 26.01 | 13:07

Американският стил на живот е символ на престиж за младото поколение в страната

От iNews.bg

Един от символите на американският начин на живот – кафе-веригата Starbucks се готви да завземе необичайна територия – Индия. Търсенето на кафе в огромната азиатска държава с вековни традиции в пиенето на чай никога не е било по-голямо.

И не случайно една немска група пееше, че "всички живеем в Америка". От нация, посветена във всички тънкости при консумацията на чай, Индия се превръща в кипящ и и нарастващ пазар за кафе. Младото градско население на страната е завладяно от лъскавият стил на западните кафенета и точно този е моментът, в който Starbucks стъпват на безбрежния индийски пазар.

Starbucks обяви, че идва в Индия в колаборация с най-големият местен производител на кафе Tata Coffee и ще предлага отглеждано и изпечено в страната кафе. Първият обект се очаква да отвори врати още след шест месеца, предаде АФП.

Подобно на предшествениците си Pizza Hut и McDonald's, компанията ще заложи на адаптирано към местния вкус меню.

Местните вериги кафе, като популярната в цялата страна Coffee House, предлага филтрирано кафе по западен модел от 53 години, но сега трябва да се пребори с международната конкуренция.

Все повече жители на модерните индийски мегаполиси предпочитат да пият капучино в модерно кафене за 75 рупии, въпреки че същото се предлага и в класическите индийски ресторанти за 10 рупии или около 22 цента.

Но Starbucks далеч не са първите, усетили тенденцията при младото поколение и бизнес значението ѝ - Barista Lavazza и Costa Coffee вече са отворили заведения в Индия и планират да ги увеличават.

Индийският пазар е толкова огромен, че има място за много брандове – едва 22% от градското население в момента посещава кафенета, така че има много потенциал за ръст в този бранш.

Все пак, въпреки модерните течения, традицията има свето място в бита на мнозинството индийци – през изминалата година те са изпили 700 хиляди тона чай на фона на изконсумираните 75 хиляди тона кафе за същия период.

Водещи

Най-четени