Tiffany вероятно ще страда през тази година 03.01 | 11:16

Goldman Sachs и Royal Bank of Scotland са песимисти за сектора на луксозните стоки

От Ивайло Ачев

Новата година едва започва, но изглежда една от най-известните марки в сферата на лукса в лицето на Tiffany изобщо няма да е доволна от предстоящите 12 месеца, предаде Bloomberg.

Проблемите, пред които е изправена Tiffany, са свързани с ориентацията на американската компания към чужбина. Почти половината от обема на продажбите на Tiffany се реализира извън американска територия.

Основните проблеми, пред които е изправена компанията, са европейският и азиатският пазар. Кризата на Стария континент вероятно ще свали значително покупките на аксесоари в диапазона 10 хил. долара до 65 хил. долара. Именно този диапазон отговаря на най-продаваните продукти на Tiffany.

Според прогнозите на Goldman Sachs през тази година акциите на Tiffany ще се задържат на цена от около 70 долара. На 30 декември акциите на бижутерската компания затвориха при стойност 66,26 долара. Отделно очакванията на Royal Bank of Scotland за обема на продажбите на луксозни стоки в Европа през 2012 година бяха занижени. Спрямо 2011 година RBS прогнозира спад на продажбите в тази сфера от поне 20%

През 2010 година приходите на Tiffany бяха в размер на 3,09 млрд. долара, а през миналата година предварителните оценки са за сума от около 3,68 млрд. долара.