UBS готви реформи след лошото второ тримесечие 26.07 | 14:30

През периода април-юни тази година нетната печалба на UBS се е свила почти наполовина на годишна база

От Ивайло Ачев

Най-голямата швейцарска банка UBS обмисля съкращение на персонала и и реформа на някои свои звена след разочароващото второ тримесечие на годината, предаде Ройтерс.

През периода април-юни тази година нетната печалба на UBS се е свила почти наполовина на годишна база – спад от 49% до общо 1 млрд. швейцарски франка. Този резултат се оказа доста под прогнозите за представянето на швейцарската банка, които сочеха печалба от 1,23 млрд. швейцарски франка.

Заради лошият финансов резултат от UBS съобщиха, че ще орежат разходите си с 1,5 – 2 млрд. швейцарски франка през следващите две до три години. Най-наложителни са промените в звената, които се занимават с инвестиции в книжа с фиксиран доход.

"Новата пазарна ситуация ще повлияе сериозно на печалбите в банковия сектор и не можем да се надяваме, че ще печелим на борсата, след като икономиката в световен мащаб куца", коментира главният изпълнителен директор на UBS Освалд Грюбел.

Той добави, че целта за брутна печалба от 15 млрд. франка за срок от три до пет години, която банката си е поставила през 2009 година, най-вероятно няма да бъде изпълнена.

UBS

Водещи

Най-четени