V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще са готови до 2017 г. 04.06 | 17:35

Директорът на централата иска подмяна на оборудването на реакторите

От Мина Стойчева

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов заяви, че V и VI блок ще бъдат готови след модернизацията си до 2017 г. Според него след като това стане, задължително трябва да се пристъпи към изграждането на VII блок, а след него и на VIII блок на атомната електроцентрала. По време на откриването на традиционната енергийна конференция на "Булатом" - "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност", Генов заяви, че този етап се водят преговори за строежа на VII блок и се търси финансиране. Той допълни, че от особена важност е и построяването на АЕЦ "Белене".

Генов не коментира въпроса за отделените средства за настоящата модернизация. Той единствено обясни, че парите ще дойдат от централата, както и от заеми, но не и от държавата.

По неговите думи има готов списък с конкретни стъпки, които да позволят удължаването на срока за експлоатация на V и VI блок. Генов допълни още, че в тях са включени извършването на ремонти, както и модернизация на оборудването.

Шефът на централата отчете, че към момента двата блока са натоварени на 100%, като традиционно "Козлодуй" осигурява около 32-35% от произвежданата енергия в страната.

Водещи

Най-четени