VII блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен за 3-4 години 27.02 | 14:14

Строителството на новия реактор на централата може да започне през 2016 г.

От Елица Елефтерова

Строителството на реактора AP 1000 може да продължи 48 месеца, а тенденцията е сроковете да се намалят до 36, съобщават от американската компания Westinghouse ("Уестингхаус"), която има намерение да изгради VII блок в АЕЦ "Козлодуй".

Строителството на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" може да започне през 2016 г., а преговорите между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и американската компания могат да приключат до няколко месеца. Това обясни Ранди Галм, вицепрезидент и директор по развитието на проектите на "Уестингхаус" в Европа, Близкия изток и Африка.

По думите му преговорите с БЕХ вървят интензивно като и двете страни имат желание да постигнат възможно най-бързо договорка за строителството на новия блок.

В началото на февруари представители на "Уестингхаус" са посетили площадката на АЕЦ "Козлодуй" и са се запознали на място с възможностите на българската атомна централа.

От компанията припомнят, че страната ни е основен износител на електроенергия за региона, а занапред предстои закриването на много термични централи. Това прави проекта за VII блок на АЕЦ "Козлодуй" жизнено важен за страната ни.

Галм заяви още, че в строителството на блока ще участват възможно най-много български фирми, но не уточни дали ще бъдат 30%, както предвиждаше директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Към момента не се посочва каква би била цената за изграждането на VII блок и на какви цени ще се продава произвежданата електроенергията от реактора. Искаме да получим евтина централа, която да произвежда евтин ток, обясни Еленко Божков - член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"Уестингхаус" организира среща с представители на български компании с идеята фирми у нас да станат доставчици на оборудване за строителството.

Повече по темата може да прочетете в Econ.bg.  

Водещи

Най-четени