VII блок на АЕЦ "Козлодуй" може да е готов до 2020 г. 27.07 | 17:29

108 млн. лв. е печалбата на АЕЦ-а тази година

От Ралица Стоянова

Строителството на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да завърши през 2020 г. според оптимистични прогнози. Това заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов, цитиран от БТА.

Всичко зависи от това как вървят преговорите с руската страна във връзка с конкретния блок за АЕЦ "Белене". Николов съобщи, че е обявена процедура за предпроектно проучване и пет фирми са подали оферти. До края на другата седмица ще има избран изпълнител.

Има уведомление до МОСВ за принципно решение за изграждане на седми блок на централата. За това намерение са уведомени Румъния и Сърбия. Структурирана е предпроектна компания. Потърсени са мненията за геоложко проучване и избор на строителна площадка от БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия институт. Николов каза, че във вторник ще има среща с министъра на околната среда, за да се уточнят параметрите на ОВОС.

Съкращаваме максимално времето, за да може правителството да вземе окончателно решение, и да лицензираме площадката. Същевременно оценяваме риска на всяка една стъпка и вероятно ще се потърси консултация или от БАН, или от външна фирма, заяви шефът на централата.

Той отчете, че печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първото шестмесечие на 2012 г. е 108 млн. лв.

За 2010, 2011 и първо полугодие на 2012 г. печалбата на АЕЦ "Козлодуй” е 302 млн. лева, защото преди 1 февруари 2009 г. електроенергията се е продавала без ясни правила, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Агенция "Фокус".

От 1 декември 2009 г. имаме правила за търговия на електроенергията на свободния пазар. Съгласно тези правила се провеждат открити тръжни процедури и цената на последния търг през юли месец достигна над 74 лева, което е най-високата цена на електроенергията за целия живот на работа на АЕЦ "Козлодуй”.

 

Водещи

Най-четени