WSJ: България охлади ентусиазма си за изтерзаната еврозона 04.09 | 10:51

България стана поредната страна с разумна фискална политика, замразила плановете си за влизане в еврозоната, пише вестникът

От Ралица Стоянова

България - най-бедната страна в Европейския съюз, която в същото време е и една от малкото страни без фискални проблеми сред членовете на Съюза, замрази за неопределено време отдавнашните си планове да се присъедини към еврозоната, пише в. Wall Street Journal.

Така България стана поредната страна с разумна фискална политика, която охлажда ентусиазма си да въведе изтерзаната от проблеми обща валута, предаде БТА.

Дали изпълняваме или не критериите за влизане в еврозоната се превърна в повод за задочен спор между финансовия ни министър и Европейската централна банка преди известно време. На 19 юни МФ съобщи, че според последния доклад на банката изпълняваме всички критерии за влизане в еврозоната. Няколко дни по-късно ЕЦБ отрече информацията като посочи, че министерството е интерпретирало данните погрешно.

Тогава Дянков изтъкна, че сме готови за еврозоната, но не искаме да влизаме в нея засега.

Според икономисти не сме готови за еврозоната.Освен това в момента е трудно да се каже какви ще бъдат положителните страни от влизането ни, ако въобще има такива.

Водещи

Най-четени