Wal-Mart хванати в крачка със съмнителни документи за подкупи 25.04 | 09:42

Депутати обявиха разследване за подкупи за 24 милиона долара

От Вероника Стойновска

Двама американски конгресмени обявиха началото на разследване, обект на което са твърденията за извършени подкупи към фирмата Wal-Mart от мексиканската компания Wal-Mart de Mexico (Walmex), съобщи Reuters.

През септември 2005 години старши адвокат на Wal-Mart е получил имейл, в който бившият изпълнителен директор на Walmex описва как са се давали подкупи за разрешителни за строеж на нови магазини в Мексико.

Според New York Times Wal-Mart е изпратил инспектори в Мексико, които са намерили документи, на които са описани подозрителни плащания на стойност 24 милиона долара. Лидерите на компанията са закрили разследването, без да осведомят щатските или федералните власти в САЩ и Мексико, докато New York Times не информира компанията, че ще проучва със случая.

Заради скандала конгресмените от квотата на демократите в Камарата на представителите – Елия Къмингс и Хенри Уаксман, са изпратили официално писмо до Майкъл Дюк, изпълнителният директор на Wal-Mart, в което са поискали лична среща с директорите на компанията.

Конгресмените също обявиха, че са се свързали с бившите изпълнителни директори на фирмата, за да проверят дали имат документи или информация, свързана с разследването.

Законодателите искат от изпълнителния директор на Wal-Mart среща с фирмените служители, които да могат да отговорят на зададените им въпроси по разследването до 27 април.

Извикани са също и бившият директор на Wal-Mart по кооперативни проучвания, бившият генерален съветник на Wal-Mart International и бившият изпълнителен директор в сферата на недвижимите имоти на Walmex.

Този уикенд New York Times съобщи, че най-голямата компания за търговия на дребно в света е възпрепятствала друго вътрешно разследване за подкуп при Walmex в средата на последното десетилетие.

Най-четени