WikiLeaks разказва и за Белене 21.12 | 10:56

Проектът "вонял на съмнителни сделки", се казва в доклад на американския посланик

От Нели Минчева

WikiLeaks разпространи дипломатически доклади за интереса на германската енергийна компания RWE към българския проект за АЕЦ "Белене" и последвалото й оттегляне, съобщи Guardian, цитиран от БНР.

Според публикацията RWE решава да се откаже от проекта, тъй като той "вонял на съмнителни сделки".

Поради това участието й като стратегически партньор би могло да навреди на нейната репутацията по отношение на безопасността и да хвърли сянка на съмнение върху преценката й при подбора на партньори по реакторните й проекти, се казва в доклада на посланик Нанси Макълдауни от юли 2009 г.

Според посланика броени седмици след купуването през декември 2008 г. на 49% от проекта германците вече съжалявали за постъпката си.

Докладът е адресиран до американския специален пратеник по въпросите на енергетиката в Евразия Ричард Морнингстар и до двама дипломати, наблюдаващи енергетиката в района – Ричард Фрост и Дженифър Хувър.

RWE твърди, че спазва стриктни стандарти на безопасност и критерии и че при всеки проект, в който участва, сигурността е главният приоритет. Причината да се оттегли от проекта "Белене" е, че поради международната икономическа и финансова криза финансирането му не е могло да бъде изяснено в съответния срок. Компанията е предупредила българските си партньори за трудностите с финансирането още на ранен етап.

Публикуването на документите съвпада с нарастващи опасения от задаващия се глобален "ядрен ренесанс". Над 1 000 реактора се очаква да бъдат построени до 2030 г. по данни на Световната ядрена асоциация, се отбелязва в доклада.

Макълдауни съобщава, че от контактите й в България станало ясно, че всички са се втурнали да започват строителството, за да бъдат задържани германците в проекта.

Въпреки това RWE била държана "на тъмно" по повечето технически проблеми на терена, макар че според предишна грама компанията поискала да бъдат преразгледани всички свързани с "Белене" споразумения.

В грама от февруари 2009 г. е посочено, че RWE се тревожи от липсата на прозрачност на проекта и от необходимостта да се работи с "Атомстройекспорт", докато германската компания искала да наложи европейски бизнес практики.

Водещи

Най-четени