АЕЦ "Белене" взел главата на Теменужка Петкова 10.06 | 09:12

Бившият шеф на АДФИ смята, че е уволнена заради констатациите й относно проекта

От Кремена Бедерева

Министърът на финансите Петър Чобанов е поискал оставката на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петкова.

"На третия ден от управлението на новото правителство и влизането на новия министър на финансите в министерството бях повикана и бях помолена да си подам молбата за напускане", каза Петкова в ефира на Нова телевизия.

По счетоводни данни всичките разходи за АЕЦ "Белене” до момента възлизат на 1 млрд. и 300 млн., каза още вече бившият шеф на Агенция "Държавна финансова инспекция”, която смята, че е освободена от новата изпълнителна власт заради констатациите ѝ относно проекта.

Теменужка Петкова е убедена, че в основата на отстраняването ѝ е констатацията, че цената на електроенергията се дължи на харчовете за АЕЦ "Белене”.

По думите на Петкова сериозна част от тези пари са отишли за консултанти. Тя обаче не твърди, че в консултантските екипи има политици, каквито случаи има в други сфери.

"Познавам много добре работата на агенцията, работя с желание, за това съм се учила”, каза освободеният ръководител на АДФИ. 

"Във връзка с този проект се натъкнахме на изключително сериозни нарушения”, посочи финансовият инспектор. По думите ѝ такива са констатирани през периода от 2006 г., от сключването на споразумението с "Атомстройекспорт", до март 2012 г., който е обхванала проверката.

Част от тях са свързани със Закона за обществените поръчки. В докладите на АДФИ били включени всички нарушения, не само онези, извършени от предходни правителства.

"Нашите проверки във връзка с проекта АЕЦ "Белене" започнаха през есента на 2009 г. Те не са извършени дни преди референдума за ядрената енергетика", заяви Петкова, чиято длъжност по принцип е мандатна, а мандатът ѝ изтичаше през 2014 г.

Теменужка Петкова уточни, че договор за изграждането на АЕЦ "Белене" няма, а само споразумение, в което се казва, че двете страни ще продължат преговорите.

Водещи

Най-четени