АЕЦ "Козлодуй" губи сделки заради неяснотите около цената на тока 12.07 | 16:38

От регулаторната криза в енергетиката губят всички в сектора, каза Димитър Ангелов

От Ростислава Иванова

АЕЦ "Козлодуй" е загубила част от дългосрочните си договорености за продажба на електроенергия заради неяснотата около цените на тока, а за известен период дори е била принудена да работи с по-малка мощност. Това заяви по БНР директорът на атомната централа Димитър Ангелов.

Същевременно с това НЕК е започнала да бави изплащането на дълговете си към "Козлодуй" и да не ги погасява в размера, посочен в погасителния план между двете дружества, каза Ангелов. Според него заради "регулаторната криза" в енергетиката в момента били засегнати всички и производителите на ток, и НЕК.

"НЕК обикновено ни дължи около 130-140 млн. лв., но само в последните месеци дългът стана много повече, защото кризата в сектор "Електроенергетика" създаде напрежение и тежки условия за всички, които участват в процеса", обясни шефът на атомната.

Той се надява с оптимизиране на работата в АЕЦ да осигури тези близо 40 млн. лв., които централата трябва да внася в бъдещия фонд "Сигурност" на електроенергийната система.

 

"Всички конвенционални централи, които ще внасят 5% от своя оборот във фонда, на практика ще калкулират този разход в цената, на която продават енергията на свободния пазар", смята директорът на АЕЦ "Козлодуй". 

Водещи

Най-четени