АЕЦ "Козлодуй" дава 2,8 млн. лв. за оборудване от площадката на "Белене" 24.07 | 16:21

Използването на аналогично оборудване от площадката на АЕЦ „Белене“ ще спести на АЕЦ „Козлодуй“ време и разходи за допълнителни изследвания и проекти за адаптиране към съществуващите системи

От iNews.bg

Национална електрическа компания" ЕАД ще може да продаде на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД част от наличното старо оборудване, което се намира на площадката на АЕЦ "Белене".

Това реши днес Министерският съвет на редовното си заседание. Става въпрос за филтри, вентилатори и други детайли, които са от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", се казва в съобщение от МС. Стойността на предвиденото за продажба оборудване е близо 2, 8 млн. лв. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества.

Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се определя от независим оценител след прието решение на Министерския съвет.

Според МС оборудването, което се намира на площадката на АЕЦ "Белене", е аналогично с проектно-монтираното в АЕЦ "Козлодуй". Затова била възможна взаимната им замяна.

"Използването на аналогично оборудване от площадката на АЕЦ "Белене" ще спести на АЕЦ "Козлодуй" време и разходи за допълнителни изследвания и проекти за адаптиране към съществуващите системи", твърдят от правителството.

Водещи

Най-четени