АЕЦ "Козлодуй" на плюс със 150 млн. лева 04.01 | 10:04

Пускат и ВЕЦ "Козлодуй"

От Ралица Стоянова

150 милиона левa e печалбата на АЕЦ "Козлодуй" до декември миналата  година. Това съобщи директорът на ценатралата Валентин Николов пред БНР.

В енергийния микс АЕЦ "Козлодуй" участва с 9, 5 млн. мегаватчаса. Николов обясни, че еисоките цени на тока са заради другите източници. "Централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия, Италия и ние ще поискаме пълен лиценз от ДКЕВР и ще се опитаме да продаваме даже на крайни клиенти", каза шефът на АЕЦ-а.

Николов очаква печалбата да се вдигне поне с 5-10%. "Търсим варианти със собствени средства да постигнем максимални резултати. Инвестиционната програма е в размер на около 200 млн. лева. Тя е оптимистична предвид процедурите по закона за обществените поръчки", каза Николов.

Той очаква "Козлодуй" да получи иценз за удължаване на V блок минимум с 20 години. Има такава програма и за VI блок. "Увеличаваме и мощностите", обясни Николов. 

Планира се да бъде пуснат и ВЕЦ "Козлодуй", който вече е вързан за електрическата система. Очакват се проби. "Имаше три аварийни спирания през 2012 година, два пъти имаше намаляване на мощността. Очаквам оптимизация, за да сведем до минимум подобни случаи", каза Николов.

Водещи

Най-четени