АЕЦ „Козлодуй” няма да плаща дивидент заради несъбрани вземания 29.08 | 11:54

Скоро централата може да заработи в по-модерно ядрено гориво, чака се само лиценз

От iNews.bg

АЕЦ "Козлодуй” няма да плати дължимия дивидент в размер на 40 млн. лв., а причината е, че централата има да взима над 2 пъти по-голяма сума от НЕК. При така стеклите се обстоятелства Първа атомна няма да има достатъчно средства, за да продължи дейностите по удължаването на живота на блокове 5 и 6. Поради тази причина изплащането на дивидента е била приспадната от задължението на НЕК, което възлиза на близо 90 млн. лв. Това обясни пред БНР изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй” Иван Андреев.

"Ние направихме предложение да прихванем този дивидент със задълженията на НЕК и по този начин да имаме стабилен финансов ресурс по отношение на плащанията за удължаване на ресурса на блоковете. Това ще помогне за стабилната работа им в следващ период с удължен ресурс, където тези пари ще се възстановят в много по-голям размер”, обясни още той.

Андреев допълни, че повечето от дейностите по удължаване на работата на 5-и блок вече са изпълнени. Мерките по удължаване на срока на експлоатация на двата блока, както и тези за повишаването на мощността на реакторите, ще струват на централата около 300 млн. евро. До момента централата вече е платила 75 млн. от тях.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй” допълни още, че по отношение на 5-и блок са изпълнени към 85% от дейностите. През октомври т.г. всички документи ще бъдат предадени в Агенцията за ядрено регулиране, за да може да се получи новия лиценз за работа на блока. Действащият в момента изтича в началото на ноември догодина.

"Дейностите по 6-и блок обаче са в самото начало, тъй като неговият лиценз за работа е за още 3 години. Основните неща се набелязват през плановото спиране на блока, което предстои в края на септември, октомври и ноември. Част от нещата са изследвани на предишното спиране на 6-и блок. Сега трябва да видим нещо, което сме видели и допълнително трябва да се направи”, каза още Андреев.

Новото усъвършенствано ядрено гориво, с което предстои да заработи АЕЦ "Козлодуй", ще е по-евтино от сегашното, каза още шефът на "Колзодуй”. Атомната електроцентрала ще започне да го използва едва след като получи разрешение за това от Агенцията за ядрено регулиране, която в момента разглежда документацията. Договорът със сегашния доставчик изтича през 2020 г. Централата обаче е започнала да прави анализи дали е възможно да смени доставчика си.

Водещи

Най-четени