АИКБ: Бюджет 2014 е реалистичен 25.10 | 15:48

Прогнозата за запазване на равнището на заетост и безработица също е реалистична

От Елица Елефтерова

Държавният бюджет за 2014 г. е реалистичен. Това е един от основните изводи, направен след проведеното днес обсъждане на проекта за бюджет за следващата година на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Българският бизнес счита, че прогнозата за 1,8% ръст на БВП е оптимистична и че би се изпълнила само при благоприятни външни условия за българския износ, както и в случай че мерките за по-добра регулация и за увеличаване на вътрешното потребление дадат резултат, коментират от работодателската организация.

АИКБ подкрепя данъчната стабилност при ниски равнища на данъчните ставки. Данъчната политика е оценена от бизнеса като един от основните фактори за привличане на инвестиции и за осигуряване на условия за икономически растеж.

Ръководството на асоциацията счита, че прогнозираният дефицит от 1,8% е разумен баланс между необходимостта от стриктна фискална дисциплина и желанието за насърчаване на икономическия растеж и поддържането на европейски жизнен стандарт.

Прогнозата за запазване на равнището на заетост и безработица също бе оценена като реалистична. Още за мнението на бизнеса у нас за бюджета четете в Econ.bg.

Най-четени