АИКБ: Икономиката ще посивее с административно вдигане на минималните осигуровки 15.09 | 11:20

Това бе въведено като временна мярка и е изживяло времето си, смята Васил Велев

От iNews.bg

Административното вдигане на минималните осигурителни доходи ще доведе до посивяване на икономиката, предупреди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Шефът на работодателската организация коментира пред БНР увеличението на минималните осигурителни прагове по административен ред извън 47-те икономически дейности, което бе договорено от бизнес организациите и синдикатите.

По думите му увеличението на минималните осигурителни доходи е по-малко, отколкото представя Министерството на труда и социалната политика. Според ведомството покачването е със 7,5%, а според работодателите – с 6,2%, посочва Велев.

"Не е 8%, както беше тиражирано. След разпростирането му трябва да стане 4,4%, а според министерството – между 7,5 и 8,6%. Разликите идват от грешното третиране на постигнатото споразумение. Браншовите организации са се споразумели за нещо съвсем различно", уточни шефът на АИКБ.

От социалното министерство обаче напомнят, че постигнатото споразумение е между синдикати и работодатели. За останалите сектори се обсъжда възможността да бъде разпространен административно този процент, показват данни на социалното министерство.

Днес работодателите дават пресконференция, на която освен върху реалните проценти, ще акцентират и върху пороците на осигурителната система.

"Административното разпростиране ще ускори и без това неизбежния край на тази система на договаряне на минимални осигурителни доходи. Тя отново ни прави уникални. Няма такава система в другите страни в ЕС. Тя беше въведена като временна мярка и вече е изживяла времето си. Тази година предлагаме да не се разпростира в секторите, в които няма договорености и те да останат такива, каквито са били. Трябва да спрем марша към командно административна система", смята работодателят.

Според него разликата в процентите на ръст между най-големия и най-малкия процент е 81 пъти. "Как можем да кажем, че за останалите, за които нямаме договорености, ще разпрострем един и същ процент. Това административно покачване на минималните осигурителни доходи ще доведе до посивяване на икономиката", добави Велев.  

Водещи

Най-четени