АПИ готви иск към НЕК заради поддръжката на пътя над "Цанков камък" 30.11 | 18:45

Пътят отдавна беше даден като пример за корупция от премиера Бойко Борисов

От Петър Чернев

Пътят от 22 километра над хидровъзела "Цанков камък", който преди около две години премиерът Бойко Борисов даде като пример за корупция, все така принадлежи на Националната електрическа компания (НЕК), но АПИ се грижи за него. Това заяви на пресконференция в Смолян днес (30.11.11) председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров.

Според Борисов за пътя са фактурирани 222 млн. лева. Третокласното шосе се прави заради язовира, който залива сегашната отсечка Девин-Кричим. То включва нов път по билото над водното съоръжение и рехабилитация на сега съществуващ от с. Лясково.

Преди малко повече от месец АПИ са направили проверка на отсечката и са изготвили редица забележки. Най-значимите са падащите камъни, които застрашават преминаващите и водата, която се стича при валежи от дъжд.

За да може да отговори на изискванията за републикански път, отсечката трябва да бъде приведена в определено състояние. Кога обаче това ще стане факт от АПИ не са се наели да отговорят за момента.

Лазар Лазаров беше категоричен, че няма начин държавата да абдикира от поддръжката на пътя и да остави хората на произвола на съдбата. От своя страна шефът на Областното пътно управление в Смолян Александър Ханна обясни, че бизнесът на една от най-големите фирми в региона е зависим от този път и не може да бъде оставена тя да се справя с преспите.

Санкции ще бъдат наложени на НЕК. Това стана ясно още по време на днешното събитие. От АПИ ще предявят иск към електрическата компания за средствата, които в момента агенцията дава за поддръжка.

Водещи

Най-четени